Logistik WooCommerce

Logistik för WooCommerce är mjukvarusystem för logistik som arbetar integrerat med e-handelstillägget – för WordPress – WooCommerce. Det vill säga system för transport- och lagerhantering som integreras i en e-handelsplattformen för att på olika sätt optimera det logistiska flödet på lagret, samt till och från det.

Publicerad: 2017-11-14
Senast uppdaterad: 2018-01-17


WooCommerce är ett e-handelstillägg för WordPress byggd med öppen källkod.  Open Source. Det betyder att WooCommerce kan laddas ned fritt från företagets hemsida. WordPressanvändaren kan sedan anpassa och modifiera e-handelstillägget efter behov och förmåga, exempelvis genom att integrera tilläggsprogram för logistikfrågor som lagerhantering och transportadministration.

Eftersom logistik är en affärskritisk byggsten för e-handeln finns det många olika företag som erbjuder mjukvarusystem med så kallade extensions, det vill säga tilläggsprogram utvecklade för att koppla ihop e-handeltillägget WooCommerce med lagret och transportflödet av paket ut till kunder.

Vad är bra logistik för WooCommerce?

Bra logistik för WooCommerce handlar om att ha en genomtänkt programvara för hantering av lager och leveranser. Hur du som e-handlare ska välja rätt mjukvara för det här är en öppen fråga. Marknaden för dessa extensions är svår att få en fullständig överblick på även om det, i regel, finns vissa marknadsledande företag på området inom varje land. Bilden kompliceras av att enskilda transportörer också erbjuder lösningar, kopplade till deras egna transportprodukter och lastbilsparker.

Det gör inte logistik för WooCommerce mindre viktigt. Tvärtom. Logistik och transportadministration är a och o för varje e-handlare oavsett vilken e-handelsplattform man har. Vilket beror på att logistik idag är ett sätt för e-handlare att särskilja sig från sina konkurrenter:

Logistik kan utnyttjas för att på olika sätt erbjuda bättre service ut till kunderna.

Medvetenheten kring vilka möjligheterna är på det här området ökar i takt med att e-handeln växer och trycket från e-handelsgiganter som Amazon och Alibaba ökar. De sistnämnda har visat att det inte bara går att erbjuda snabbare leveranser, utan också smartare leveranssätt där kunden exempelvis själv får välja hur och när paketet levereras:

Istället för att enbart leverera till  det traditionella ombudet eller utlämningsstället kan e-handlaren idag till exempel erbjuda följande.

  • Leverans till varumärkets fysiska butik.
  • Hemleverans
  • Leverans till utlämningsbox
  • Leverans till bagageutrymmet på din bil, med hjälp av telematiklösning.
  • Innanför din dörr när du inte är hemma, med hjälp av smarta lås.

Läs också: Logistik det nya svarta – när paketen digitaliseras

Hur väljer jag logistik för WooCommerce?

De högre kraven på, och förväntan på, leveransservicen från konsumenter går hand i hand med e-handelsgiganternas innovationskraft. De sistnämnda driver utvecklingen framåt genom att utnyttja digitaliseringens möjligheter på logistik och leveransområdet, bland annat genom att förädla deras big data, vilket i logistik och transportbranschen är all paket-, lager- och transportinformation.

I takt med digitaliseringen av transport- och logistikområde, ökar således efterfrågan på extensions som kan jobba sömlöst integrerat med en e-handelstillägg som WooCommerce.

Om du som e-handlare och WooCommerce-användare vill hitta ett välfungerande tilläggsprogram/extension för din e-handelsplattform bör du därför börja med att  undersöka om systemet du överväger att köpa är:

  • Molnbaserat
  • Jobbar i realtid.
  • Kan hantera flera transportörer och nya kreativa så kallade last-mile-lösningar allteftersom de utvecklas.
  • Har stor förmåga att hantera transportdata på ett korrekt sätt.

Läs gärna: Få ut mer av Black Friday med logistik för e-handelsplattformar

Hur levererar du idag?

Har du redan ett system för exempelvis transportadministration integrerat på din e-handelsplattform eller i ditt affärssystem? Ladda gärna ner en gratis checklista för att utvärdera hur ditt system för frakt och leveranser fungerar idag.

Ladda ner checklistan