Router/routing

Vad är router?

Internet har en mängd olika routrar. En router är en nätverksanslutning som hittar en rutt för meddelanden, eller snarare delar av meddelanden som kallas paket, från sändare till mottagare på internet eller i ett lokalt nätverk. 

Routrar fungerar som små postkontor som tar emot paket/information från olika håll. Beroende på vart paketen skall skickar dessa så kallade postkontor dem vidare åt olika håll. Varje postkontor står i kontakt med andra kontor och de samarbetar så att varje kontor vet vilka delar av nätet som varje router kan komma åt.

Routerns uppgift är att läsa på varje in­kom­mande paket, fastställa ett vägval till slutdestinationen samt att skicka iväg paketet till nästa router på vägen.

På det viset kan en router välja vilken av sina grannar som bäst kan förmedla det aktuella paketet. Det finns flera alternativa väger för ett paket att komma fram så om någon router går ner så märker dess granne detta och letar efter en annan router som kan komma åt de delar av nätet som den som gick ned. Det kan innebära att paketen får ta en liten omväg men de kommer i alla fall fram. Det kan även hända att den kortaste vägen för tillfället är överbelastad. Då kan en router välja att skicka paketet en annan väg.

De mer avancerade WMS-systemen idag kan hanterar  routingtekniker som Radio Frequency Identification och voice recognition.

Läs också: Bitlog på Berns. Bitlog är ett svenskt WMS-system.