Tredjepartslogistik – 3PL

Vad är tredjepartslogistik – 3PL?

När en extern part sköter hela eller delar av din lagerhållning och leveransverksamhet outsourcar du den logistiska verksamheten till en så kallad 3PL-aktör, eller TPL. Begreppet kommer från engelskans third party logistics. Konceptet är mycket vanligt idag, inte minst bland e-handlare.

3PL-branschen har vuxit kraftigt under de senaste 35 åren, inte minst genom att utbudet av olika stödfunktioner för den tredjepartslogistiska verksamheten ökat. Karakteristiskt för relationen mellan den som köper en 3PL-tjänst och den som erbjuder det är att det finns ett reglerat avtal eller kontrakt som erbjuder flera tjänster och sträcker sig över en längre tidsperiod åt gången. Tre år eller längre är vanligt.

Är 3PL något för dig?

Det beror på.

Det finns inget enkelt svar på den frågan, utan det hänger på vad du har för typ av verksamhet, var i expansionsfasen företaget befinner sig och vad du har får mål. Men generellt kan man säga så här om för- och nackdelar:

Fördelarna med en 3PL-lösning

Fördelarna med en 3PL-lösning är att den är skalbar. När din verksamhet växer och du behöver mer utrymme och fler tjänster kan 3PL-aktören erbjuda dig en anpassad lösning. Med en 3PL-lösning frigör du tid så att du kan fokusera på din kärnverksamhet och slipper därmed, så klart, att ha ett eget lager med de inhouse-kostnader som det för med sig. Istället blir kostnaderna enbart rörliga – det vill säga, du betalar bara för det utrymme du tar upp och omfattningen av servicen från tjänsteleverantören.

Nackdelarna med en 3PL-lösning

Nackdelarna med en 3PL-lösning kan vara att du riskerar att tappa kontrollen, eller känslan av kontroll, över din lagerverksamhet. Det kan också vara resurskrävande att både hitta rätt 3PL-lösning och få tjänsten att kännas som ”ditt eget” lager.

Så här får du ut mer av din 3PL-leverantör

Oavsett om du väljer att outsourca hela eller delar av din transport- och lagerhållningsverksamhet till en 3PL-aktör, eller om du föredrar ett ha ett eget lager, vill du att leveranserna flyter och att servicen ut mot dina kunder aldrig blir lidande. Grunden för detta är ett TA-system med hög kaliber. Det vill säga ett system för leveranshantering, mjukvaran som hanterar kopplingen mellan lagret & sändningarna och transportörerna.

Läs också: Vad är ett TA-system?

Ställ därför krav på din 3PL-leverantör. För att det ska uppstå en optimal win-win-situation mellan ditt företag och 3PL-leverantören måste de ha ett molnbaserat TA-system som snabbt kan koppla på nya transportörer och öppna upp för fler funktioner.  Det sistnämnda betyder att det bör vara byggt på ett sätt som gör att det har kapaciteten att hantera betydligt mer avancerade flöden och last-mile-lösningar som kanske inte är möjliga idag, men som väntar bakom hörnet imorgon. Det är också viktigt att systemet ska gå att integrerat i deras digitala lagersystem samt i ditt affärssystem eller e-handelsplattform.

Läs också: Logistik för e-handelsplattform

Och bäst av allt. Det är enklare att få mer 3PL för pengarna än du tror. Särskilt om din 3PL-leverantör redan har ett bra TA-system eller vill skaffa sig ett.

Vill du veta mer?

Ladda ner PDF:en  Så här får jag mer 3PL för pengarna.

 

Ladda ner min PDF